Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στόχος του μαθήματος αυτού είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στις σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης και τις εφαρμογές τους στον έλεγχο ποιότητας τροφίμων, διατροφής και περιβάλλοντος. Οι γνώσεις αυτές αποτελούν το θεμέλιο για το σχεδιασμό λύσεων, την εφαρμογή και την παρακολούθησή τους, και ως εκ τούτο είναι βασικό εφόδιο για τα στελέχη εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου των βιομηχανιών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς και των κρατικών ή ιδιωτικών εργαστηρίων ελέγχου προϊόντων και περιβάλλοντος.
Ενδεικτικό Περιεχόμενο Μαθήματος
Το περιεχόμενο του μαθήματος οργανώνεται σε δύο ενότητες:
Βιοφυσικές και βιοχημικές μέθοδοι:
- Αρχές και εφαρμογές φασματοσκοπικών μεθόδων στην ποιοτική και ποσοτική ανάλυση (φθορισμός, χημοφωταύγεια, NMR).
- Χρωματογραφία-LC/ GC Αρχές και εφαρμογές φασματοσκοπίας μάζας (MS)
- Θερμική και μηχανική ανάλυση
- Ομικές τεχνολογίες στα τρόφιμα και διατροφή
- Ηλεκτροφόρηση και Ανοσοχημικές μέθοδοι με εφαρμογές στην Διατροφή και στο Περιβάλλον
Μοριακές και κυτταρικές μέθοδοι, Βιοδείκτες:
- Τοξίνες μικροβιακής προέλευσης- μέθοδοι προσδιορισμού στα τρόφιμα και το περιβάλλον
- Ανθεκτικότητα Εντομοκτόνων – Διαγνωστικές μέθοδοι ανάλυσης
- Ποσοτικές μέθοδοι και στατιστική ανάλυση.