Επιλογή Σελίδας

Διατροφή και Ευζωία

Διδάσκοντες

Τζιαμούρτας Αθανάσιος

(Υπεύθυνος Μαθήματος)

Βεσκούκης Αριστείδης
Γιαννούλη Περσεφόνη
Ζίφα Αιμιλία
Κοντού Μαρία
Κόντσα Κ.
Κουρέτας Δημήτριος
Μούτου Αικατερίνη

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Σκοπός του μαθήματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΕΥΖΩΙΑ είναι η εμβάθυνση των γνώσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών για την κατανόηση του ρόλου και τη σημασία της διατροφής ως καθοριστικού παράγοντα ευζωίας. Το μάθημα χωρίζεται σε 2 ενότητες. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ενότητας Ποιότητα Διατροφής και Ευζωία οι ΜΦ θα αξιολογούν και θα συσχετίζουν τα θρεπτικά συστατικά και τις ιδιότητες τους με την ποιότητα της διατροφής και το πώς συνδέονται με τη βιοχημική, μεταβολική και φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Θα περιγράφουν τους διατροφικούς κανόνες-πρότυπα και θα γνωρίζουν τις διαδικασίες ανάπτυξης ισχυρισμών υγείας. Θα αναγνωρίζουν και θα περιγράφουν τις σύγχρονες διατροφικές προκλήσεις υπό το πρίσμα των ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη διατροφή. Με την ολοκλήρωση της 2ης ενότητας του μαθήματος με τίτλο Διατροφικές αποκλίσεις και ασθένειεςοι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εξετάζουν και θα αναλύουν τη σχέση μεταξύ διατροφής, υγείας και προδιάθεσης για την εμφάνιση μη μεταδιδόμενων ασθενειών (υψηλού επιπολασμού) όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές νόσοι, σε συνάρτηση με το τρόπο ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ενδεικτικό Περιεχόμενο Μαθήματος

Ποιότητα Διατροφής και ευζωία

  • Διατροφικοί κανόνες- πρότυπα
  • Έλεγχος της όρεξης, της ενεργειακής ισορροπίας και του σωματικού βάρους από το κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Διατροφή αθλητισμός και γήρανση
  • Κοινωνική διάσταση της διατροφής-διατροφικές συνήθειες
  • Η σύνδεση της διατροφής με τη θεωρία των ελευθέρων ριζών. Η οξειδωτική και αντι-οξειδωτική δράση των διατροφικών συστατικών. Πολυφαινόλες και φυτοχημικές ενώσεις
  • Ευρωπαϊκοί κανονισμοί για ισχυρισμούς υγείας με στόχο την ανάπτυξη τροφοφαρμάκων
  • Βιώσιμη διατροφή και περιβάλλον –Νέες και παλιές  πηγές τροφίμων
  • Παγκόσμιοι οργανισμοί και  πρωτοβουλίες για τη διατροφή (FAO-WHO-FDA–EFSA): Κλινικές, προκλινικές και κανονιστικές μελέτες και εκτίμηση κινδύνων στα συμπληρώματα διατροφής

Διατροφικές αποκλίσεις και ασθένειες (noncommunicablediseases)

  • Ο ρόλος της διατροφής στο διαβήτη και τον καρκίνο
  • Ο ρόλος της διατροφής στις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση και τις δυσλιπιδαιμίες
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Υποσιτισμός-υποθρεψία και παχυσαρκία

Κωδικός Μαθήματος

ΜΠ1004

Εξάμηνο Σπουδών

1 (Α)

ECTS

6