Επιλογή Σελίδας

Ασφάλεια και Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων

Διδάσκοντες

Γιάννουλη Περσεφόνη

(Υπεύθυνη Μαθήματος)

Μαλισσιόβα Ελένη
Μανούρας Αθανάσιος
Παπαγιαννίτσης Κωνσταντίνος
Πίγκα Αθηνά

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Ο στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες στους φοιτητές πάνω τις σύγχρονες εξελίξεις που σχετίζονται με τους τομείς της Ασφάλειας και Διασφάλισης Ποιότητας Τροφίμων. Το μάθημα εμβαθύνει σε νέες επιστημονικές θεωρήσεις στα συστήματα ασφάλειας και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων καθώς και σε νοητικές δεξιότητες σε εφαρμογές συστημάτων διαχείρισης ποιότητας σε επιχειρήσεις τροφίμων και εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου. Η έννοια της ασφάλειας των τροφίμων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των καταναλωτών και οι φοιτητές θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις να διακρίνουν τους κινδύνους. Παράλληλα, οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος θα αναγνωρίσουν, θα συσχετίζουν και θα μπορούν να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους με παραδείγματα εφαρμογής συστημάτων ασφάλειας και διασφάλισης ποιότητας σε προϊόντα. Επίσης οι φοιτητές θα αποκτήσουν των απαιτούμενη γνώση να  κατανοούν, να αξιολογούν και να διατυπώνουν την αναγκαιότητα αποφεύγονται λάθη και ατέλειες σε προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Ενδεικτικό Περιεχόμενο Μαθήματος

  • Πρότυπο του ΕΛΟΤ 1801:2008, OHSAS 18001:2007 – εσωτερική επιθεώρηση συστήματος
  • Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO  – ISO 14001: 2015
  • Νομοθεσία Τροφίμων (Υγιεινή, Ισχυρισμοί Υγείας, Ισχυρισμοί ∆ιατροφής κλπ)
  • Αρχές Ελέγχου/Επιθεώρησης στη Βιομηχανία Τροφίμων
  • Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων & Βιολογικά Τρόφιμα – Ποιότητα Τροφίμων
  • Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα – Ασφάλεια και διασφάλιση ποιότητας
  • Πρότυπο ΕΝ ISO/IEC 17025 : 2005 – Γενικές απαιτήσεις για την ικανότητα των εργαστηρίων δοκιμών
  • Τροφιμογενή Νοσήματα & Μικροβιακή Αντοχή

Κωδικός Μαθήματος

ΜΠ1005

Εξάμηνο Σπουδών

2 (Β)

ECTS

6