Βιοτεχνολογία - Ποιότητα Διατροφής 
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
& Περιβάλλοντος

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

πανεπιστημιο θεσσαλιασ

Υπεύθυνος μαθήματος: Μαρκουλάτος Παναγιώτης

 

Σκοπός: Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει του μεταπτυχιακούς φοιτητές στις βασικές αρχές της Μικροβιολογίας και στην συνέχεια να εμβαθύνει σε εφαρμογές των μικροοργανισμών στο Περιβάλλον και στην Διατροφή

 

Περιεχόμενο των διαλέξεων

1. Εισαγωγή στην Μικροβιολογία (8 ώρες) Διδάσκων Μαρκουλάτος Π.

  • Οργάνωση  εργαστηρίου Μικροβιολογίας-Ιολογίας
  • Θρεπτικά  μέσα  – εργαστηριακή  καλλιέργεια  μικροοργανισμών 
  • Η μικροβιακή  αύξηση και η κινητική της – ανάπτυξη μικροοργανισμών σε βιομηχανική κλίμακα
  • Αρχές  μικροβιακής μοριακής βιολογίας
  • Κυτταροκαλλιέργειες  -  καλλιέργεια ιών

 

2. Μικροοργανισμοί και Περιβάλλον (8 ώρες) Διδάσκων Καρπούζας Δ.

  •     Ρόλος των μικροοργανισμών στους γεωχημικούς κύκλους ανόργανων στοιχείων
  •     Βιολογική απορρύπανση οργανικών και ανόργανων ρύπων
  •     Μικροοργανισμοί και εφαρμογές στην γεωργία: βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ενισχυτές φυτικής ανάπτυξης

 

3. Μικροοργανισμοί και Τρόφιμα (8 ώρες) - Διδάσκων Μόσιαλος Δ.

  •     Αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-μικροβίων 
  •     Μικροβιακή οικολογία τροφίμων
  •     Εκτίμηση μικροβιολογικών κινδύνων και μέθοδοι ανίχνευσης παθογόνων στα τρόφιμα.
  •     Συντήρηση τροφίμων (Φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες και βακτηριοσίνες)
  •     Προβιοτικά και Πρεβιοτικά
    

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γραμματειακή Υποστήριξη Προγράμματος: Ιωάννα Στρούλια

Διεύθυνση Γραμματείας: Βιόπολις Μεζούρλο, 41 500 Λάρισα

Τηλέφωνo: 2410 565298

Φαξ: 2410 565290

e-mail:stroulia@bio.uth.gr

SOCIAL LINKS