Βιοτεχνολογία - Ποιότητα Διατροφής 
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
& Περιβάλλοντος

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

πανεπιστημιο θεσσαλιασ

Υπεύθυνος μαθήματος: Τζιαμούρτας Θανάσης

 

Σκοπός και Περιγραφή του μαθήματος:

Η διατροφή είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός επιστημονικός κλάδος, που εξελίσσεται συνεχώς. Στη βάση αυτή, το αντικείμενο του μαθήματος είναι να διδαχθούν οι φοιτητές τις βασικές γνώσεις και αρχές του πεδίου της διατροφής και ταυτόχρονα να ενημερωθούν για τις πρωτοποριακές πειραματικές προσεγγίσεις, που εφαρμόζονται από τις κορυφαίες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως. Το μάθημα θα εστιαστεί στις ιδιότητες και τις επιδράσεις των διατροφικών στοιχείων στη βιοχημική και φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην άρρηκτη σχέση της διατροφής με τις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά σκευάσματα, ενώ θα εξεταστεί η συνεισφορά της στον αθλητισμό. Επιπρόσθετα, θα αναλυθεί η συσχέτισή της με τις σοβαρότερες και πιο συχνά εμφανιζόμενες ασθένειες της σύγχρονης εποχής και θα μελετηθεί ο ρόλος της στη διαδικασία της γήρανσης. Απώτερος στόχος του μαθήματος είναι η μελέτη της πολύπλευρης σημασίας της διατροφής ως ερευνητικού πεδίου, ως θεραπευτικού μέσου και ως σημαντικού παράγοντα για τη δημόσια υγεία. Το μάθημα θα προσφέρει γενικές αλλά και πιο εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον σε ένα ευρύ φάσμα φοιτητών με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο. 

 

Περιεχόμενο των διαλέξεων:

1. Εισαγωγή στη διατροφή, πρόσληψη και κατανάλωση ενέργειας, βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος προσδιορισμός της πρόσληψης των τροφών και της ενεργειακής ισορροπίας, ο ρόλος της λεπτίνης (3 ώρες) - Διδάσκων Τζιαμούρτας Θ.
2. Ο ρόλος της διατροφής στις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση και τις δυσλιπιδαιμίες (3 ώρες) - Διδάσκων Τζιαμούρτας Θ
3. Ο ρόλος της διατροφής στον αθλητισμό και τη γήρανση (3 ώρες) - Διδάσκων Τζιαμούρτας Θ
4. Η σύνδεση της διατροφής με τη θεωρία των ελευθέρων ριζών. Η οξειδωτική και αντι-οξειδωτική δράση των διατροφικών συστατικών. Πολυφαινόλες και φυτοχημικές ενώσεις (3 ώρες) - Διδάσκων Βεσκούκης Α.
5. Η επίδραση της διατροφής στο μεταβολισμό φαρμάκων. Ο ρόλος της διατροφής στο διαβήτη και τον καρκίνο (3 ώρες) - Διδάσκων Βεσκούκης Α.
6. Ο ρόλος της διατροφής στο ενδοκρινικό σύστημα (3 ώρες) - Διδάσκων Βεσκούκης Α.
7. Διατροφική ασφάλεια και δημόσια υγεία (2 ώρες) - Διδάσκων Βεσκούκης Α.

8. Εφαρμογή της ομικής στα τρόφιμα και την διατροφή (2 ώρες) - Διδάσκων Σκαμνάκη Β.

    

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γραμματειακή Υποστήριξη Προγράμματος: Ιωάννα Στρούλια

Διεύθυνση Γραμματείας: Βιόπολις Μεζούρλο, 41 500 Λάρισα

Τηλέφωνo: 2410 565298

Φαξ: 2410 565290

e-mail:stroulia@bio.uth.gr

SOCIAL LINKS